IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Китай прекратиха търговския си спор за виното

ЕС е изнесъл през миналата година за азиатската страна вино на стойност 764 млн. евро

18:24 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС и Китай прекратиха търговския си спор за виното

В навечерието на „европейското турне“ на китайския лидер Си Дзинпин, който в понеделник започва десетдневно посещение на Стария континент, ЕС и Китай прекратяват търговски си спор за виното.

Китайските и европейските сдружения на винопроизводителите Cada и CEEV са се договорили, заявиха CEEV и Европейската Комисията в Брюксел в петък. Китайската страна ще оттегли своите жалби, след като Европейската комисия винаги досега отричаше обвиненията, предава DPA.

Властите в Пекин разследваха подозренията, че европейските производители са натискали надолу цените (дъмпинг) и са се възползвали от незаконни държавни субсидии. Китай стартира проучването през лятото, след като ЕС наложи наказателни мита върху китайските соларни панели.

„Очаквам, че този случай вече и официално ще приключи, така че винарската промишленост на ЕС ще може да продължи да изнася своите качествени продукти за Китай", заяви европейският комисар по търговията Карел де Гухт. Еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош е също доволен от развоя: „Приветствам приятелското решение, което намериха двете индустрии. (... ) Това е много добра новина". 

Китайския пазар на вино е нараснал значително през последните шест години, показват данни на Европейската комисия.

Председателят на Европейската асоциация на винопроизводителите CEEV Жан-Мари Барил заявява: „Нашите износители ще могат да продължат дейността си на този стратегически за европейските вина пазар в честна конкуренция с местни вина и вина внос от трети страни“.

ЕС е изнесъл през миналата година за Китай по данни на ЕК вино на стойност 764 млн. евро. Лъвският пай (71%) се пада на Франция, следвана от Испания (11,7% ) и Италия (10,1%). Като цяло ЕС изнася за трети страни вино на стойност 8,865 милиарда евро. Делът на Китай възлиза на 8,6%.

В допълнение към уреждането на спора двете браншови асоциации са се договорили да работят в по-тясно сътрудничество за поне две години. Европейската винена индустрия ще подкрепя китайските винопроизводители и ще им помага, например при създаването на реклама, дегустация на вино и географски означения. Планирани са и проучвателни пътувания и стажове в Европа. В замяна на това китайската винена индустрия иска да помогне на европейските си колеги в развитието на търсенето на вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още