IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се отплаща на Китай с вино

Половината от вносните вина за Поднебесната империя идват от европейската държава

12:00 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	През 2013 г. Китай задмина Франция и Италия като най-голям консуматор на вино.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През 2013 г. Китай задмина Франция и Италия като най-голям консуматор на вино. Снимка: Ройтерс

Франция ще премахне всички пречки пред втория тур от европейската визита на китайския президент Си Дзинпин. Държавният глава на втората по големина икономика в света ще мине и през Париж. Срещата му ще приключи с подписването на спасителната сделка за френския автопроизводител PSA Peugeot Citroen с китайската Dongfeng, пише CNBC.

Глобалната компания за финансови услуги PwC прогнозира, че 2014 г. ще бъде силна за китайските инвестиции в чужбина, направени както от държавните предприятия, така и от частните. Европа е добре позиционирана, а винопроизводителите също искат парче от пая.

Китай е огромен потребител на вино. Толкова голям, че всъщност задмина Франция и Италия като най-голям консуматор на алкохолната напитка през 2013 г. Въпреки че САЩ остават най-големият консуматор на всички видове вина в света, жаждата на Китай за червено вино скочи с цели 136% през последните пет години.

Повече от 80% от консумираните вина в Китай са произведени в страната и поради тази причина сега Поднебесната империя е петият най-голям производител в света. Но според организатора на изложения за индустрията – Vinexpo, вносните вина също набират широка популярност.

Според компанията между 2007 и 2013 г. вносът на вина в Китай е нараснал седем пъти. През 2013 г. делът на вносните вина е бил 18,8%. Половината от този внос пък идва от Франция.

Едно навременно размразяване на търговските отношения между Европейския съюз (ЕС) и Китай би спомогнало за "смазване на колелата" на индустрията.

По-рано този месец Китай се съгласи да прекрати разследването си относно това дали ЕС подбива и субсидира цените на вината на китайския пазар. На разследването се гледаше като на отмъщение срещу антидъмпинговите мерки, наложени от ЕС срещу вноса на китайски слънчеви панели миналото лято.

По силата на новото споразумение Европа ще предостави техническа помощ на китайските винопроизводители в области, като създаването на експериментални лозя и механизиране на техниката. ЕС ще подпомогне Пекин и с наставления за успешни маркетингови стратегии чрез организирането на учебни посещения на Стария континент. В замяна китайската индустрия ще асистира на колегите си от ЕС, като организира форуми за дегустация на вино и кампании за опознаване на страната с цел насърчаване консумацията на вина.

„По отношение на сделките Китай е важен играч в региона на Бордо“, обяснява директорът на звеното за сделки за Азия в PwC Тиери Шарпентър, като добавя, че „през последните пет години около 60 френски шата са станали китайски, най-вече в Бордо“.

„Сумите (похарчени за закупуването на едно шато) са сравнителни ниски – около 1 до 3 млн. евро, но започваме да виждаме и сделки, които са по-значителни -  за около 10 до 30 млн. евро“, казва Шарпентър.

Според старши анализатора в консултантската компания Eurasia Мишел Мейдън САЩ са по-близко до сключването на двустранно търговско споразумение с Китай, отколкото е ЕС, и затова сега ще се наложи френските винопроизводители да се конкурират „доста агресивно" с американските си колеги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още